Na funkcionárov z Karibiku si posvieti FIFA

12.08.2011 Celý región

MIAMI 12. augusta (WEBNOVINY) - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) otvorila disciplinárne konanie so 16 funkcionármi z karibských krajín, ktorých mal údajne na májovom kongrese v Port of Spain podplatiť vtedajší kandidát na post prezidenta FIFA Mohammed Bin Hammam.

Ide o pokračovanie vyšetrovania prípadu, ktorý už pripravil Katarčana o všetky funkcie vo futbalovom hnutí. Bývalý prezident Ázijskej futbalovej konfederácie a člen exekutívy FIFA dostal od etickej komisie FIFA doživotný zákaz činnosti v tejto sfére.

Delegátov kongresu Karibskej futbalovej únie (CFU) mal skorumpovať spoločne s exprezidentom Futbalovej konfederácie Strednej a Severnej Ameriky a karibskej oblasti (CONCACAF) Jackom Warnerom, ktorý sa napokon vyhol vyšetrovaniu tým, že sa dobrovoľne vzdal svojich postov. Do kauzy boli zapletení aj asistentka generálneho sekretára CFU Debbie Minguellová a koordinátor podujatí CFU Jason Sylvester. Aféru spustili obvinenia generálneho sekretára CONCACAF Chucka Blazera z USA vznesené krátko pred voľbami prezidenta FIFA, z ktorých Bin Hammam odstúpil a uvoľnil cestu svojmu súperovi Seppovi Blatterovi.

Vyšetrovatelia FIFA si teraz posvietia aj na osem prezidentov národných federácií - Britských Panenských ostrovov, Dominikánskej republiky, Guayany, Haiti, Svätého Krištofa a Nevis, Svätej Lucie, Svätého Vincenta a Grenadín a Amerických Panenských ostrovov. Šestnásti činovníci sú podozriví zo "zjavného porušenia etického kódexu FIFA". "Treba pripomenúť, že vyšetrovanie stále prebieha, preto nevylučujeme, že v budúcnosti pribudnú na zoznam ďalšie mená," uviedla FIFA.
 

Vyberte región